Predstavitev

Turistična agencija Maona Piran je odprla svoja vrata leta 1999 z jasnim ciljem, ponuditi nekaj pristnega in osebnega. Na vseh področij se trudimo delovati izvirno, s pozitivnim odnosom do okolja in kulturne dediščine, predvsem pa si želimo prispevati k razvoju turizma, ki spoznava, izobražuje in je obziren. Poleg osnovne turistične dejavnosti se trudimo našim gostom predstaviti kulturne znamenitosti kraja, zato že od začetka tesno sodelujemo z vsemi kulturnimi ustanovami in tudi sami organiziramo številne prireditve v Piranu, Portorožu.

Na naših potovanjih ima užitek prednost pred počitkom in pridno odkrivamo vse lepo, kar nam prihaja nasproti.

MAONA

Maona je posebna oblika čolna, ki je skozi stoletja zaznamoval naše kraje in jim prinašal blagostanje. To je bil tovorni čoln brez lastnega pogona, trebušaste oblike s skoraj ploskim dnom, primeren za plovbo v solinarskih kanalih. Maone so eno za drugo navezali na vlečno ladjo in tako tovorili sol iz solin do skladišč. Njena nosilnost je bila kar 70 ton.

Leta 1956 so se vse Maone v hudi nevihti, ki je zajela Portorož, potopile. Ogledamo si lahko le še model Maone, ki je razstavljen v Solinarskem muzeju.