Strokovna ekskurzija – sejmi MUTEC in DENKMAL v Leipzigu z obiskom Nürnberga, Bayreutha in Bamberga

Datum odhoda: 24. 11. 2022
Cena: 470.00€

V sodelovanju s skupnostjo muzejev Slovenije, sekcijo za konzervatorstvo-restavratorstvo organiziramo strokovno ekskurzijo na obisk sejmov:

24.-27. november 2022

Vabimo vas, da se udeležite Mednarodnega sejma za muzejsko in razstavno tehnologijo v Leipzigu. MUTEC ponuja pregled sodobnih materialov in opreme, rešitev in storitev za različne uporabnike, ki delujejo na področjih kulture. Poteka kot dopolnitev in vzporedno s sejmom DENKMAL, evropskim sejmom za ohranjanje in obnovo pod pokroviteljstvom
UNESCA. Na poti do Leipziga si ogledamo kraje, ki so močno zaznamovali Nemčijo in jih danes umeščamo na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine; Nürnberg, Bayreuth, Leipzig in Bamberg.

Program potovanja:
1. dan: četrtek, 24. november, Ljubljana-Nürnberg–Bayreuth
Odhod avtobusa ob 5.00 s parkirišča Dolgi most v Ljubljani. Vožnja preko Avstrije v Nemčijo, do Nürnberga, kjer naredimo prvi daljši postanek. Prosti čas za sprehod po najbolj znanem božičnem sejmu v Nemčiji. Pred uničenjem, ki so ga povzročili grozoviti letalski napadi leta 1945, je bil Nürnberg največje nemško ohranjeno srednjeveško mesto. Čeprav je bilo razdejanje veliko, vendarle ni bilo popolno in pri razumni zidavi in obnovi so spoštovali stari razpored ulic, tako da obiskovalci lahko vnovič začutijo ozračje cvetočega mesta iz 15. in 16. st., ko je bilo to glavno središče nemške politike, kulture, trgovine, znanosti in tehnologije.
Pot nadaljujemo do Bayreutha. Namestitev v hotelu v centru mesta. Pred večerjo kratek sprehod po središču mesta. Večerja in nočitev.
2. dan: petek, 25. November, Bayreuth -Leipzig
Po zajtrku ogled najpomembnejših znamenitosti, med katerimi so Novi in Stari grad, Wagnerjeva vila Haus Wahnfried in številne cerkve. Poklonili se bomo tudi velikemu skladatelju Richardu Wagnerju ob njegovem grobu, ki se nahaja pred vilo Wanhfried.
Ogled opere Markgräflicher Operhaus (Mejna grofovska opera), ki je gledališki spomenik svetovnega slovesa. Je najbolje ohranjen primer prostostoječega baročnega dvornega gledališča. Vzor za izgradnjo sta bili največji operni hiši tistega časa na Dunaju in v Dresdnu. Kot edinstven spomenik festivalske in glasbene kulture 18. stoletja je bila leta 2012 uvrščena na Unescov seznam svetovne dediščine. Po strokovnem vodenem ogledu operne hiše, sledi nekaj prostega časa. Predno zapustimo Bayreuth, si ogledamo zunanjost gledališča Bayreuth Festspilhaus. Ustvarjeno je bilo za enega samega skladatelja. Izjemno je doživljanje Wagnerjevih del na vsakoletnem festivalu, ki traja vse od leta 1876, ko je bi prvič izveden "Nibelunški prstan". Tukaj resnično živi zapuščina velikega Richarda Wagnerja!
Zgodaj popoldan nadaljujemo vožnjo do Leipziga. Namestitev v hotelu v centru mesta, nato s strokovnim vodstvom ogled interaktivnega muzeja Jochanna Sebastiana Bacha, ki na 450 m² predstavlja življenje in delo tega skladatelja in njegove družine. Ogled najpomembnejših znamenitosti v središču mesta. Večerja in nočitev.
3. dan: sobota, 26. november, Leipzig
Po zajtrku obisk in ogled sejma MUTEC in DENKMAL.
MUTEC ponuja pregled sodobnih izdelkov, rešitev in storitev za kulturne ustanove vseh vrst. Mednarodni odločevalci in zaposleni v muzejih, razstaviščih in galerijah, pa tudi v zbirkah, depojih in arhivih uporabljajo MUTEC kot informacijsko platformo. Svoje delo predstavljajo odgovorni iz znanstvenih središč, knjižnic, gledališč in odrov, pa tudi arhitekturni, načrtovalski in inženirski biroji ali zaposleni v uradih, fundacijah in javnih ustanovah. www.mutec.de
DENKMAL, vodilni evropski sejem za ohranjanje spomenikov, restavriranje in obnovo starih stavb združuje domače in mednarodne strokovnjake. Na sejmu se lahko seznanite z
različnimi vidiki ohranjanja spomenikov, restavriranja in obnove starih stavb.
Predstavljajo se znana podjetja s posebnimi izdelki, specializirana podjetja,
obrtniki, restavratorji, arhitekti in ustanove. Poudarek je na tradicionalnih,
redkih rokodelskih in specialnih restavratorskih tehnikah, ki jih lahko od blizu
doživite v »živih delavnicah«. https://www.denkmal-leipzig.de/en/
MUTEC in DENKMAL skupaj tvorita mednarodno industrijsko platformo za ohranjanje in
komuniciranje kulturne dediščine.
Prost večer v Leipzigu.
4. dan: nedelja, 27. november, Leipzig-Bamberg-Ljubljana
Po zajtrku vožnja do Bamberga, mesta s posebnim karakterjem in atmosfero. 1000-letna zgodovina je združena v starem mestnem jedru, ki spada po lepoti, izjemni arhitekturi in številnih spomenikih, v sam evropski vrh kulturnih mest. Zato je UNESCO dodal Bamberg na listo svetovne dediščine. Bamberg leži ob sotočju rek Main in Regnitz. Obdan je s čudovito naravo in ponuja odlično izhodišče za izlete v okolico. Posebna tradicija v Bambergu je varjenje piva, ki je stara skoraj 900 let. Na Bavarskem velja pivo za peti element – skupaj z zemljo, vodo, zrakom in ognjem.
Ogledamo si Bamberško katedralo, ki s svojimi 4 stolpi stoji na enem izmed sedmih bamberških gričev. Predstavlja srce mesta in eno najpomembnejših umetniških del v okolici. Temelji katedrale sv. Petra in sv. Gregorja segajo do cesarja Henrika II, ki je ustanovil Bamberško škofijo leta 1007. Dokončana je bila leta 1237 in prikazuje romanske, provansalske in zgodnje gotske stilske elemente. Največja skrivnost katedrale je dobro znana skulptura t.i. Bamberškega konjenika. Njen avtor je do danes ostal skrivnost, prav tako tudi identiteta jezdeca.
Sledi vožnja z avtobusom proti domu, kamor prispemo v poznih večernih urah.

Cena: 470 €
Cena vključuje: prevoz s sodobnim turističnim avtobusom, cestne pristojbine in parkirnine, dva voznika, nočitev z zajtrkom v hotelu v centru Bayreutha, 2 x nočitev z zajtrkom v hotelu v centru Leipziga, 2 x večerjo, oglede po programu, odpovedni riziko, vodenje in organizacijo potovanja.
Cena je izračunana pri minimalnem številu 40 udeležencev.
Doplačilo: enoposteljna soba 96 € za tri noči
Doplačilo za vstopnine: 2x sejem, opera, Bachov muzej
Odpovedni riziko: 5 % od vrednosti aranžmaja.
Priporočamo zavarovanje odpovednega rizika zaradi možnosti širitve korona virusa ali drugih bolezni.
Prijave: maona@maona.si
Rok prijave: 30. oktober 2022
Pridružujemo si pravico do spremembe programa v kolikor nastanejo okoliščine na katere, kot organizator potovanja ne moremo vplivati.
Maona d.o.o., Cankarjevo nabrežje 7, 6330 Piran, maona@maona.si, GSM: 031 630 680

Galerija