SOMBOR – SUBOTICA – VRŠAC – NOVI SAD / 6.—9. oktober 2023

Datum odhoda: 06. 10. 2023
Cena: 200-300.00€

Slovenci v Srbiji so formalno organizirani v šestnajstih slovenskih društvih. Večina društev je široko prepoznavna po aktivnem kulturnem delovanju. Na naši poti bomo spoznali delovanje, težave in načrte mnogih slovenskih društev in se seznanili z življenjem Slovencev v Srbiji. Poleg tega si bomo z njihovo pomočjo ogledali številne znamenitosti in posebnosti mest: Sombor, Subotica, Vršac in Novi Sad.

 

  1. dan: petek, 6. oktober

Odhod avtobusa iz Ljubljane (parkirišče Dolgi most) ob 6.00. Vožnja čez Hrvaško v Srbijo do Doroslova in ogled etno hiše. Pot nadaljujemo do Somborja. Ogled starega mestnega jedra s tipično panonsko arhitekturo, nato vožnja do Subotice. Najprej namestitev v hotelu v centru mesta, sledi srečanje s Slovenci v DS Triglav Subotica in večerja v tipični lokalni gostilni. Nočitev.

2. dan: sobota, 7. oktober

Po zajtrku strokovni posvet z naslovom Materialni in nematerialni elementi rokodelstva (8.30. do 10.30). Sledi ogled mestnega jedra Subotice. Najprej obisk znamenite sinagoge, ki je edina preživela stavba za judovsko bogoslužje na svetu iz časov madžarske secesije. V letih 1901 in 1903 jo je zgradila cvetoča judovska skupnost. Stavba poudarja dvojno madžarsko-judovsko identiteto svojih graditeljev. Nato ogled mestne hiše in ob 12. uri vzpon na stolp, od koder je lep panoramski razgled. Popoldan vožnja do jezera Palić, kjer bo nekaj prostega časa za sprehod v neokrnjeni naravi z bogato zgodovino, saj jezero omenja že Matija Korvin. Pot nadaljujemo proti Vršcu (dobre 3 ure vožnje). Namestitev v hotelu. Večerja in nočitev.

3. dan: nedelja, 8. oktober

Po zajtrku odhod z avtobusom do 15 km oddaljeno Gudurico, kjer nas sprejmejo predstavniki slovenskega društva. Sledi vožnja do Kule Vršac, razgledne točke, s katere se vidi Banat. Sprehod po starem mestnem jedru in udeležba na tradicionalni prireditvi Naša slovenska potica Društva Slovencev Kula Vršac (sodeluje več DS iz cele Srbije). Pozno popoldan odhod v Novi Sad (dobri 2 uri vožnje). Namestitev v hotelu v centru mesta. Prosto za večerjo in nočitev.

4. dan: ponedeljek, 9. oktober

Po zajtrku srečanje s Slovenci iz DS Kredarica in ogled kratkega dokumentarnega filma o društvu. Voden ogled starega mestnega jedra; Trg Svobode z mestno hišo in Marijino cerkvijo, Dunajska ulica, tržnica … Med povratkom proti domu še postanek na Petrovaradinski trdnjavi, ki se bohoti na desnem bregu Donave, na 40-metrski vulkanski plošči. Je ena največjih v Evropi. Danes je priljubljena izletniška točka, od koder je lep pogled na okolico in Novi Sad, in ponuja prijeten sprehod med številnimi galerijami lokalnih umetnikov. Za zaključek ekskurzije še kosilo v znani gostilni z lokalnimi dobrotami. Sledi vožnja proti domu, kamor prispemo v poznih večernih urah.

Cena: 200 € za člane, ki so poravnali članarino za leto 2023, 300 € za nečlane

Cena je izračunana pri minimalnem številu 40 potnikov.

Doplačilo za enoposteljno sobo: 75 € / za tri noči

Cena vključuje: avtobusni prevoz z modernim velikim avtobusom, cestne pristojbine in parkirnine, namestitev v hotelih, 3 x zajtrk, 2 x večerja, kosilo zadnji dan, lokalna vodenja, vodenje turističnega vodnika in organizacijo potovanja.

Rok prijave: 25. september 2023 oziroma do zasedenosti potovanja

Prijave: maona@maona.si

Rok prijave: do 25. september za člane društva ter z društvom povezane udeležence (nečlane). V kolikor bodo na razpolago še prosta mesta, bo program objavljen tudi za druge udeležence.

Plačilo: ob prijavi polovični znesek, ostali znesek 14 dni pred odhodom.

Zavarovanje rizika odpovedi 7 % od vrednosti aranžmaja. Potrebna je najava zavarovanja ob prijavi.

Ekskurzijo sofinancira Slovensko etnološko društvo, posvet v Subotici in Novem Sadu je podprlo Ministrstvo za kulturo RS.

Za pomoč pri organizaciji se zahvaljujemo ga. Rut Zlobec.

 

Slovensko etnološko društvo v sodelovanju z agencijo Maona

vabi na strokovno ekskurzijo v Vojvodino!

SOMBOR – SUBOTICA – VRŠAC – NOVI SAD 6.—9. oktober 2023

 

Spoštovane in spoštovani članice in člani ter vsi ljubitelji kulturne dediščine!

Po daljšem premoru smo se v Slovenskem etnološkem društvu odločili za pripravo večdnevne strokovne ekskurzije. Že ves čas delovanja našega društva posebno pozornost posvečamo tudi Slovenkam in Slovencem zunaj meja RS in njihovemu pestremu delovanju in ohranjanju, razvijanju in prepletanju elementov kulturnih dediščin iz prvotnih in sedanjih domovin. V okviru društva deluje posebna delovna skupina za Slovence zunaj mej RS, v okviru katere organiziramo znanstvena zborovanja in posvete s sprotnim publiciranjem izsledkov ter strokovna srečanja in ekskurzije. V času burnih migracijskih tokov in mnogih perečih globalnih izzivov sodobne družbe, so naše vezi in medsebojna poznavanja še toliko pomembnejše. Kraji in mesta Sombor, Subotica, Vršac in Novi Sad so domovanja Slovenk in Slovencev, ki nas vabijo na pot.

Vljudno vabljeni, da se nam pridružite na odkrivanju materialne in nesnovne dediščine Slovenk in Slovencev v Vojvodini.

dr. Tanja Roženbergar,

predsednica SED

in

Alenka Krošelj Černelič,

podpredsednica SED

 

Maona d.o.o. Cankarjevo nabrežje 7, 6330 Piran, e-naslov: maona@maona.si tel: 031 630 680

Galerija