PERUGIA – CITTÀ DELLA PIEVE – ASSISI (Razstava »Perugino 2023«, Città della Pieve)

Datum odhoda: 25. 09. 2023
Cena: 350.00€

Città della Pieve z veliko razstavo »Perugino 2023« obeležuje petsto let smrti svojega najslavnejšega sina Pietra di Cristofora Vannuccia, imenovanega Perugino (1446/1452 – 1523). Razstavljenih sedemindvajset del predstavlja temelj zgodovine italijanske umetnosti z mojstrovinami iz najpomembnejših italijanskih in tujih muzejev, kot so Vatikanska Pinakoteka, galerija Uffizi, Umetnostnozgodovinski muzej na Dunaju in Narodna galerija Umbrije.

Perugia je mesto, kjer se je Pietro Perugino šolal in dolgo deloval. Po tem mestu je dobil ime in s svojo ustvarjalnostjo zaznamoval Perugio. Sprehodili se bomo po njegovih poteh v starem mestnem jedru in si poleg ostalih znamenitosti ogledali tudi njegova najpomembnejša dela. Assisi je znan kot rojstni kraj svetega Frančiška (1182). Vendar spomeniki mesta sežejo od antičnih časov, z dobro ohranjeno srednjeveško podobo in s sledmi časa vse do današnjih dni. Bazilika San Francesco v Assisiju je eden najpomembnejših italijanskih spomenikov z mojstrovinami Giotta in Cimabuea …

Program potovanja:

1. dan: ponedeljek, 25. september Odhod avtobusa iz Ljubljane (parkirišče Dolgi most) ob 6.00. Vožnja z vmesnimi postanki do Perugie, glavnega mesta Umbrije. Namestitev v hotelu, nato ogled mestnih znamenitosti: Rocca Paulina, številne palače, Trg IV. november, srednjeveški vodnjak (Fontana Maggiore), katedrala San Lorenzo, Loggia, etruščanski slavolok … Ogled kapele Cappella San Severo, kjer občudujemo dva velika mojstra: Rafael naročenega dela ni končal, ker ga je poklical papež v Rim in je kmalu za tem umrl. Fresko je končal Perugino. Večerja in nočitev.

2. dan: torek, 26. september Po zajtrku vožnja do srednjeveškega mesteca Città della Pieve. Ogled razstave »Perugino 2023« ponuja tri razstavna prizorišča: Palazzo della Corgna, mestni škofijski muzej Santa Maria dei Servi in ​​oratorij Santa Maria dei Bianchi. Namen razstave je ustvariti »in situ« dialog med deli Pietra Perugina Vannuccija z njegovimi mojstrovinami od drugod, pa tudi z deli drugih slavnih renesančnih slikarjev, kot so Pinturicchio, Cosimo Rosselli, Ghirlandaio in njihovi sodelavci iz Firenc in Umbrije. Po prostem sprehodu po dobro ohranjenem srednjeveškem mestecu organizirano kosilo, nato povratek v Perugio. Popoldan ogled Narodne galerije Umbrije (Galleria Nazionale dell’Umbria), ki hrani eno najbogatejših umetniških zbirk v Italiji.

Dela so razstavljena v zgornjih nadstropjih Palazzo dei Priori v Perugi na 3500 kvadratnih metrih, razporejena v 40 sobah, stolpu in kapeli, za 800-letno potovanje skozi zgodovino italijanske umetnosti. Prost večer. Nočitev.

3. dan: sreda, 27. september Po zajtrku vožnja do Assisija. Na poti se ustavimo pri cerkvi Santa Maria degli Angeli. Veličastnost bazilike, v kateri je majhna cerkvica Porcijunkula, kjer je molil Sv. Frančišek, prevzame prav vsakega. Nato vožnja do Assisija. Ogled antičnega mesta: Minervin tempelj, forum, gledališče in amfiteater ter Assisi kot mesto sv. Frančiška. Našo pozornost posvetimo cerkvi sv. Frančiška: spodnja cerkev s freskami in kapelami in grobom Sv. Frančiška, muzej in križni hodnik, zgornja cerkev s freskami številnih predstavnikov rimskih in toskanskih šol in dveh velikih umetnikov, mladega Giotta in njegovega učitelja Cimabuea. Prosti čas za kosilo. Popoldan povratek proti domu, kamor prispemo v večernih urah.

Cena: 350 € Cena vključuje: avtobusni prevoz, cestnine, parkirnine in mestne takse, 2 x nočitev v hotelu s 4* v centru Perugie v dvoposteljnih sobah z zajtrkom, oglede po programu, 1 x večerjo, 1 x kosilo, vodenje turističnega vodnika in organizacijo izleta. Rok prijave: do 26. 8. 2023, oziroma do zasedbe mest. Prijave: maona@maona.si, tel: 031 630 680

Pridružujemo si pravico do spremembe programa, v kolikor nastanejo okoliščine, na katere kot organizator ne moremo vplivati.

 

Galerija