Najlepši vrtovi in parki Gardskega jezera : Sigurtà – Isola del Garda – Vittoriale degli Italiani – Heller garden

Datum odhoda: 21. 10. 2023
Cena: 375.00€

Gardsko jezero je s svojo značilno pokrajino z agrumi, oljkami, vinsko trto, palmami in oleandri in bogato turistično ponudbo priljubljen potovalni cilj. Okoli jezera, dolgega le 52 km in širokega 17 km, je ponudba zelo raznolika, od 45 km plaž, zabaviščnih parkov, urejenih sprehajalnih in kolesarskih poti do lepo ohranjenih mest. V tej ponudbi izstopajo vrtovi in parki, ki so zaradi ugodne klime in neverjetnih zgodb, ki jih pripovedujejo, izjemni. Obiskali bomo park Sigurtà, Isola del Garda, Heller garden in Vittoriale degli Italiani ter mesta Borghetto, Salò in Sirmione. Tokratna namestitev bo v vili, grajeni v paladijevem stilu z impresivnim interjerjem in okolico.

Program potovanja:

1. dan: sobota, 21. oktober Odhod iz Ljubljane ob 6.00 (parkirišče Dolgi most) in iz Kopra ob 7.15 (avtobusna pri tržnici). Vožnja do parka Sigurtà, ki spada med najbolj znane in obiskane parke v Italiji. Leta 2015 je prejel nagrado najlepših parkov Evrope 2015. Naravni park  z zanimivimi vsebinami: v njem najdemo obsežen  labirint  s 1500  grmički tise, 18 ribnikov in jezerc z velikim izborom lokvanjev in cvetov lotusa, posebna drevesa, kot je 400-letni hrast in značilen drevored z  vrtnicami… .  Po ogledu parka sledi obisk Borghetta, ki spada med najlepša majhna mesta v Italiji. Sprehod po ozkih ulicah s kamnitimi hišami in številnimi mlini na vodo ob reki Mincio… Sledi večerja na kmečkem turizmu, nato vožnja do hotela. Namestitev in nočitev.

2. dan: nedelja, 22. oktober Po zajtrku vožnja do mesta Salò, kjer se vkrcamo na ladjico in odpeljemo na otok Garda – »majhen otok  z velikim parkom«, vrtovi in palačo. Otok je kot velika oaza miru, lepote in narave, ki z eleganco urejenosti spremeni pokrajino v magično okolje, ki nas popelje v z animive zgodbe… Voden ogled po parku in po ‘divjem’ delu otoka, kjer se srečamo z jezerci, rusko kočo, z lesenimi skulpturami, z vrtovi ob palači, ki je grajena v neogotskem beneškem slogu iz začetka 19. stoletja in je izjemnih dimenzij… Po povratku z ladjico prosto za kosilo in sprehode ob Gardskem jezeru. Popoldan obisk vrta Heller Garden. Ko stopimo v ta vrt, vstopimo v svet čudes: Giardino Botanico – Fondazione André Heller hrani okoli 3000 rastlinskih vrst z vsega sveta in umetniška dela Augusta Rodina, Fernanda Légerja, Keitha Haringa, Roya Lichtensteina in mnogih drugih. André Heller je vabil številne prijatelje umetnike, kot so Lou Reed, Laurie Anderson, Hans M agnus Enzensberger, HC Artmann, Gert Jonke, David Bowie, Brian Eno in Peter Gabriel, da bi našli energijo in sprostitev v tem čudovitem kraju. Danes nova lastnika Jovanka in Hans Porsche v sodelovanju z Andréjem Hellerjem velikodušno, skrbno in nežno držita svoje zaščitniške roke nad tem zakladom.

Vrnitev v hotel. Po želji obisk Parco di Bacco. Nekdaj privatni park je danes javni in se nahaja v neposredni bližini našega hotela. Večerja in nočitev.

3. dan: ponedeljek, 23. oktober

Po poznem zajtrku zopet vožnja do Salò in ogled parka Vittoriale degli Italiani. Veličasten park z bogato zasaditvijo eksotičnih dreves in grmovnic, cvetja in okrasnih rastlin. Park je ob vseh stavbah rezidence izredno zanimiv, je triumf zelenja, ki se razprostira na obali jezera s skulpturami, amfiteatrom, mavzolejem  in vodnjaki, in pod vplivom v mnogočem spornega okusa poeta Gabriela D’Annunzia. Od leta 2020  se v vrtu  nahaja tudi obnovljen  rožnik, vrt s  500 različnimi vrstami vrtnic.

Sledi vožnja do mesta Sirmione, ki slovi po edinstvenem šarmu svojega starega mestnega jedra z ozkimi in nepravilnimi ulicami, Katulovih termah, ruševinah rimske vile pesnika Katula, srednjeveškem gradu, številih barih, sladoledu in trgovinicah…

Pozno popoldan povratek proti domu, kamor prispemo v večernih urah.

Cena: 375 €

Cena vključuje: avtobusni prevoz s cestnimi pristojbinami in parkirninami, 2 x namestitev v hotelu vili 4* z zajtrkom, večerja na kmečkem turizmu, drugi dan večerja v hotelu, oglede po programu, vodenje turističnega vodnika in strokovno vodenje Brede Bavdaž Čopi ter organizacija potovanja.

Cena je izračunana pri 40 udeležencih. Pri nižjem številu se cena preračuna.

Doplačilo za enoposteljno sobo 70 € za dve noči.

Doplačila za vstopnine: 75 €

Rok prijave: 25. 9. 2023, oziroma do zasedbe mest.

Prijave in informacije: elektronski naslov: maona@maona.si, telefon: 031630680

Plačilo: ob potrditvi potovanja.

Odpovedni riziko: 5 % od vrednosti potovanja, kar nam sporočite ob prijavi.

Pridržujemo si pravico do spremembe programa potovanja v primeru sprememb okoliščin, na katere kot organizatorji ne moremo vplivati.

Splošna navodila in pogoji za turistične aranžmaje so sestavni del tega programa.

Maona d.o.o. Cankarjevo nabrežje 7, 6330 Piran, Slovenija. www.maona.si

Galerija