MEDIČEJCI: GOSPODARJI FIRENC in Firence, zibelka renesanse / 26.-29. april 2022

Datum odhoda: 26. 04. 2022
Cena: 370.00€

V prvi polovici 15. stol. so se Medičejci uveljavili kot vodilna družina Firenc in jim vladali kar nekaj stoletij. Imeli so izreden posluh za umetnost in spremenili Firence v svetovno prestolnico umetnosti. Pospešili so razvoj renesanse, ki je tlakovala pot zahodni civilizaciji. Na svoji poti so Medičejci zelo premišljeno gospodarili tudi z nepremičninami. Da so utrdili svojo pozicijo in pregled nad svojim ozemljem, so zgradili številne vile v okolici Firenc, ki so imele poleg strateške še druge funkcije.

Na naši poti si bomo poleg znamenitosti Firenc ogledali še nekatere od najpomembnejših medičejskih vil. Vstopali bomo v njihove domove in tako bolje spoznali življenje, kulturo bivanja, pogled na umetnost ter njihovo moč in bogastvo.

Program potovanja:

  1. dan: torek, 26. april

Odhod avtobusa iz Ljubljane (Dolgi most) ob 6.00 in iz Kopra (železniška postaja) ob 7.15. Vožnja v Italijo, mimo Benetk do prvih dveh vil: Ville di Castello in Ville Petraia z nepozabnimi in edinstvenimi vrtovi. Villa di Castello velja za eno od najstarejših medičejskih vil. Lorenzo, bratranec Lorenza Veličastnega, je bil največji oboževalec Botticelija. Sliki Pomlad in Venera, ki ju lahko danes občudujemo v galeriji Uffizi, sta bili ustvarjeni za to vilo. Ko je vladal Cosimo I., je naročil Giorgiu Vasariu naj projektira »najbogatejši vrt v Evropi«, ki mu bo služil kot reprezentativni objekt in za politično propagando. Tako je vrt te vile postal vzorec renesančnega vrta in je vplival na umetnost urejanja vrtov. Le-ta je najbolje ohranjeni primer “italijanskega vrta” po kanonu in opisu Leona Battiste Albertija. Skozi zgodovino so vilo imele v posesti pomembne osebnosti, ki so tudi v vrtu zapustile sledi svojega časa. Pot nadaljujemo peš (1,3 km) do še druge vile, Villa Petraia. Najprej bomo nagrajeni s čudovitim pogledom na Firenze in na Brunelleschijevo kupolo, nato nas bo zagotovo navdušil simetrično urejen terasast vrt s številnimi agrumi v glinenih posodah in s fontanami… Tudi notranjost vile je polna umetnin in bogatih fresk. Na ogled so številne sobane vse od časa Medičejcev pa do prvega kralja združenega kraljestva Italije, Vittoria Emanuela, ki je imel to vilo za svojo privatno rezidenco.

Namestitev v Firencah, večerja in nočitev.

  1. dan: sreda, 27. april

Po zajtrku vožnja s tramvajem v center Firenc, zibelko renesanse. (Tramvajska postaja se nahaja pred našim hotelom). Sprehodili se bomo čez slikovite trge, občudovali bomo tudi Michelangelovega Davida na Piazza della Signoria in druge skulpture, cerkve, palače in seveda znameniti Ponte Vecchio s številnimi zlatarnami. Po temeljitem orientacijskem ogledu centra mesta, imenovanega tudi galerija na prostem, sledi nekaj prostega časa za aperitiv, nato pa organizirano kosilo v tipični lokalni restavraciji. Po kosilu ogled najslavnejše galerije na svetu Uffizi. Ogledali si bomo dela velikih renesančnih mojstrov, kot so Giotto, Leonardo da Vinci, Botticelli, Michelangelo, Raffael, Tizian … Zvečer vožnja s tramvajem do hotela. Nočitev.

  1. dan: četrtek, 28. april

Po zajtrku zopet vožnja s tramvajem v center Firenc. Največ časa bomo posvetili parku Boboli, za katerega pravijo, da je več kot vrt, je pravi muzej na prostem; nastajal je kar 400 let od 15. do 19. stoletja. Sprehajali se bomo skozi »zeleno arhitekturo«, okrašeno s kipi in fontanami, glinenimi posodami s citrusi, lepo urejenimi potmi in jezeri. Ogledali si bomo tudi mogočno renesančno palačo Pitti, ki je bila v lasti bogatega bankirja Luca Pittija. Leta 1549 jo je kupila družina Medici in jim je služila kot glavno prebivališče. V tej palači se je skozi vso zgodovino zbralo veliko število umetnin. Popoldan prosto za individualne oglede. Zvečer vrnitev s tramvajem v hotel. Nočitev.

  1. dan: petek, 29. april

Po zajtrku vožnja do Ville Ceretto Guidi, ki je bila zgrajena v času Cosima de Medici kot vila za lov. Vila ima izjemno lego na hribu v centru mesteca. S terase je lep pogled na značilno toskansko pokrajino, rahlo valovito in posajeno z oljkami, trtami in drugim mediteranskim rastlinjem. Gradnja vile se je začela leta 1555. Položaj vile in mogočnost njene gradnje nas navduši, prav tako sama notranjost: v spodnjem delu so lepo urejeni in opremljeni prostori, v zgornjem delu pa Muzej zgodovine lova. Za vilo se nahaja majhen renesančni vrt s številnimi antičnimi skulpturami.

Pot nadaljujemo še do zadnje vile, Ville di Poggio a Caiano, imenovane tudi Ambra. Vilo je dal zgraditi Lorenzo Veličastni, vnuk Cosima. To je ena pomembnejših medičejskih vil, saj se strogo drži arhitekturnih napotkov, ki jih je zasnoval Leon Battista Alberti: izraža humanistične nazore takratnega časa, navdahnjenega z antiko. Glavna zgradba je bila zgrajena po načrtih Giuliana da Sangalla (1485), ki je prispeval številne novosti pri gradnji vil. Vila ni bila namenjena zgolj kot gospodarski objekt, temveč je bila tudi prostor za razvedrilo. Notranjost vile je dobro ohranjena in lahko si predstavljamo burno življenje Medičejcev in pomembnežev, ki so v njej prebivali. Na ogled so bogato opremljene dvorane, gledališče, soba za razvedrilo – za biljard in druge družabne igre. V tej vili sta umrla Francesco I. de Medici in Bianca Capello (njegova žena) v razmiku nekaj ur, kar je še vedno vir številnih legend in ugibanj.

Vrnitev proti domu. Prihod v večernih urah.

Cena: 370 €

Cena vključuje: prevoz z modernim turističnim avtobusom, cestne pristojbine in takse, 3 x nočitev z zajtrkom v hotelu 4*, 1 x večerja v hotelu, 1 x kosilo v Firencah, ogledi po programu, 4 x vožnja s tramvajem, vodenje turističnega vodnika z licenco GZS, DDV in organizacijo potovanja. Cena je izračunana v pričakovanju udeležbe 40 potnikov, pri 30 je cena 395 €.

Doplačila: enoposteljna soba 120 € za tri noči

(cena aranžmaja v triposteljni sobi na osebo  je 340 €)

Doplačila za vstopnine: 38 €

Rok prijave: najkasneje do 14. marca 2022

Prijave in informacije: maona@maona.si, tel: 031 630 680

Splošna navodila in pogoji za turistične aranžmaje so sestavni del tega programa.

Pridružujemo si pravico do spremembe programa, v kolikor nastopijo okoliščine, na katere ne moremo vplivati. Včasih ni možen ogled notranjosti vil, zaradi protokola ali drugih razlogov.

Spremljamo pogoje za potovanja v Italijo: https://www.gov.si/drzave/italija/

Galerija

There are no photos with those IDs or post 7538 does not have any attached images!