MATERA 2019 Potovanje na jug Italije – Puglia in Basilicata BARI-ALBEROBELLO-MATERA 26. april – 29. april 2019

Datum odhoda: 26. 04. 2019
Cena: 735.00€

Italija na jugu je drugačna, lepa, posebna in neponovljiva. Pristanišče BARI je mesto, ki  preseneti s svojo veličino, urejenostjo in ponosom. Okolica s starimi oljčnimi nasadi iz časov grškega, rimskega in še kakšnega imperija, nas vodi do okoliških mest, ki vsako zase pripoveduje svojo zgodbo.  ALBEROBELLO nas ponese v pravljične podobe arhitekture Trullov. In končno,  METERA – Evropska prestolnica kulture 2019. 

Program potovanja:

  1. dan: petek, 26. april – Bari

Organiziran avtobusni transfer iz Ljubljane in Kopra do letališča Marko Polo/Benetke.  Polet letala v Bari ob 15.45, pristanek ob 17.10 in transfer do centra mesta. Mesto Bari je imelo vedno vlogo glavnega pristanišča za trgovanje z vzhodom. Zgodovino Barija razberemo v sami arhitekturi mesta, ki ga delimo na tri dele: staro, antično mestno jedro, predel iz 19. stoletja in moderni del. Po nastanitvi v hotelu v centru mesta, sprehod po glavni nakupovalni ulici do starega mestnega jedra. Ogled bazilike Sv. Nikolaja, katedrale Sv. Sabina, sprehod po ozkih ulicah in prostranih trgih, kot so Piazza Mercantile, Piazza Venezia, Piazza Farnesse… Večerja in nočitev.

  1. dan: sobota, 27. april-Alberobello, Martina Franca, Polignano a mare

Po zajtrku se ob 9.00 uri odpravimo na avtobusni  izlet po pokrajini Puglia. Najprej obiščemo nenavadno mesto Alberobello. Belina kamnitih hišic, sive strehe z ezoteričnimi znaki in ozke ulice delujejo nenavadno in čarobno, zaradi česar ima mesto poseben status.  Alberobello so razgalili za Capitale degli trulli in ga uvrstili na UNESCO-v seznam kulturne dediščine. Po ogledu sledi vožnja po pokrajini, ki so jo ljudje skozi stoletja oblikovali v skorajda rajske vrtove z mediteranskim rastlinjem, uokvirjene z zidovi iz belega kamna, med katerimi so posejane hišice »Trullov«. Preplet narave in človeškega dela je skozi zgodovino ustvaril nepozabne vedute. Postanek za kosilo v mestu Martina Franca, ki nas preseneti z bogato baročno arhitekturo. Sprehod skozi staro metno jedro, med palačami in baročnimi portali.

Po kosilu se po obalni cesti vračamo proti Bariju in na poti obiščemo turistično mestece Polignano a Mare. V južni Italiji je to priljubljena izletniška točka, deloma zaradi izjemne naravne lepote in arhitekture, pa tudi kot rojstni kraj italijanskega pevca  Domenica Modugna. Njegova pesem  Nel blu, dipinto di blu, poznana bolj pod imenom Volare, je ena od najbolj znanih popevk na svetu. Sledi povratek v Bari in prost večer za potepanje po mestu. Nočitev.

 

  1. dan: nedelja, 28. april – MATERA

Po zajtrku se z avtobusom odpeljemo v pokrajino Basilicata do glavnega cilja našega potovanja, mesta Matera, ki velja za eno od najstarejših naselbin na svetu. Leta 1993 je bilo mesto Matera Sassi sprejeto na UNESCO-ov seznam svetovne kulturne dediščine in letos še za evropsko prestolnico kulture – MATERA 2019 OPEN FUTURE. Zaradi svoje osupljive lege in podobe je bila Matera Sassi desetletja kulisa za snemanje številnih filmov. Tu so ustvarjali mnogi, od legendarnega Pasolinia do Mel Gipsona, ki je leta 2004 tu posnel že kar legendarni Kristusov pasijon. Ogledali si bomo najprej mestni predel Sasso Barisano, nato Sasso Caveoso. Med sprehodom se nam odpira nepozaben pogled na mesto, jamska bivališča in divjo naravo, ki ga obkroža.  Skupaj s skulpturami Dalija, postavljenimi v sklopu projekta  MATERA 2019, deluje vse skupaj skoraj nadrealistično in mistično. Organizirano kosilo, nato obisk edinstvenih podzemnih zbiralnikov vode, ki so velika posebnost Matere in spominjajo na zbiralnik vode v Carigradu.

Povratek v Bari. Nočitev.

  1. dan: ponedeljek, 29. april

Po zajtrku prosti čas do avtobusnega transferja na letališče in ob 12.35  polet proti Benetkam, kjer pristanemo ob 14.00 uri. Avtobusni transfer do Kopra in Ljubljane.

 

Cena: 735 € (695 € + 40 € avtobusni transfer do Benetk)

Cena vključuje: Letalski prevoz Benetke-Bari-Benetke, avtobusni transfer Ljubljana-Koper-Benetke in nazaj, 2 x transfer z avtobusom v Bariju letališče – hotel – letališče, 3 x nočitev z zajtrkom v hotelu 4 * v centru Barija, 2 avtobusna izleta iz Barija (Alberobello in Matera), večerja, 2 x kosilo in aperitiv s prigrizkom, ogledi po programu, vodenje turističnega vodnika, DDV in organizacijo potovanja.

Cena je izračunana v pričakovanju udeležbe 30 potnikov.

Splošna navodila in pogoji za turistične aranžmaje so sestavni del tega programa.

Doplačila: enoposteljna soba 120 za tri noči.

Rok za prijave: do 13. marca, oziroma do zasedenosti mest.

Fotografije: Matera Sassi, Bari, Alberobello, Polignano a mare, skulptura Dalija v Materi

 

Prijave in informacije: Maona Piran, Cankarjevo nabrežje 7, 6330 PIRAN

tel: 05 6734520, 031 630 680, elektronska pošta: maona@maona.si

Galerija