Češka-KUTNA GORA-Obrazi ekspresionizma (Brno-Kutna Gora-Dunaj) 14. do 16. junija 2019

Datum odhoda: 14. 06. 2019
Cena: 275.00€

Za vse zveste obiskovalce in prijatelje Galerije Božidar Jakac smo pripravili tridnevno ekskurzijo na Češko. Poleg znamenitih čeških mest in Dunaja si bomo ogledali razstavo Obrazi ekspresionizma, ki je bila lani v Galeriji Božidar Jakac. Osvežena postavitev v kutnogorskem muzeju nudi na ogled mnoga izrazita umetniška dela iz obdobja ekspresionizma, ki jih ni bilo možno videti v Sloveniji. Slavnostna otvoritev razstave bo ob prisotnosti slovenskega veleposlanika dala pečat prijateljskim slovensko-češkim odnosom ter številnim kulturnim povezavam med Čehi in Slovenci, ki jih v preteklosti ni manjkalo med narodoma.

Program ekskurzije:

  1. dan: petek, 14. junij

Odhod iz Kostanjevice na Krki ob 6.00 in vožnja v smeri Dunaja. Na poti proti Kutni Gori postanek v Brnu in ogled te prestolnice Moravske ter dandanes drugega največjega mesta Češke. Sprehod skozi staro mestno jedro z ogledom najpomembnejših znamenitosti, kot so katedrala Sv. Petra in Sv. Pavla, stara mestna hiša, grad Špilberk, ki je bil nekdaj sedež moravskih kraljev in nudi čudovit razgled na mesto. Po prostem času za kosilo ali izvrstno češko pivo nadajljujemo vožnjo do Kutne Gore, ki je skupaj s predmestjem Sedlec na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Namestitev v hotelu. Po večerji sprehod po romantični Kutni Gori. Nočitev.

  1. dan: sobota,15. junij

Po zajtrku ogled najpomembnejših znamenitosti Kutne Gore. Samo mesto je bilo v preteklosti močno odvisno od rudnikov srebra. Že v 14. stoletju se je razvilo v kraljevo mesto in je vse do 16. stoletja tekmovalo s Prago kot drugo največje mesto v gopodarskem, kulturnem in političnem pomenu. Od številnih znamenitosti iz zlate dobe izstopa poznogotska cerkev sv. Barbare, ki je močno vplivala na razvoj srednjeevropske sakralne arhitekture in ima simbolno osrednjo lego na hribu. Vožnja v predmestje Sedlec, kjer se na pokopališču znotraj katoliške kapelice nahaja znamenita kostnica, dandanes ena od najbolj obiskanih znamenitosti na Češkem. Iz človeških kosti so zgrajena tudi vsa okrasja v kapeli, od grba do lestenca. Povratek v center Kutne Gore. Kosilo in nekaj prostega časa za počitek ali sprehod po mestu. Ob 16. uri slavnostna otvoritev razstave Obrazi ekspresionizma v muzeju GASK.

Prost večer in nočitev.

3. dan: nedelja, 16. junij

Po zajtrku povratek proti domu. Zapeljali se bomo v središče Dunaja, kjer bo v Umetnostnozgodovinskem muzeju možno videti retrospektivno razstavo znamenitega abstraktnega ekspresionista Marka Rothka (1903-1970). Velja za enega najpomembnejših umetnikov 20. stoletja, razstava na Dunaju pa je prva večja predstavitev umetnika v Avstriji in naši neposredni bližini. Z več kot štiridesetimi glavnimi deli ponuja pregled celotnega Rothkovega opusa. Sledi vožnja proti domu, kamor bomo prispeli v večernih urah.

Cena: 275 €

Cena vključuje: avtobusni prevoz, dva voznika, vse cestne pristojbine in parkirnine, 2 x nočitev z zajtrkom v hotelu 3* v centru Kutne Gore, večerjo, kosilo, strokovno vodenje organizatorjev razstave, oglede po programu, vodenje turističnega vodnika in organizacija potovanja.

 Doplačilo: kostnica, razstava Rothko na Dunaju 12 €, enoposteljna soba 25 €/noč

Odpovedni riziko znaša 5 % od vrednosti potovanja.

Prijave: meona@maona.si

Rok prijave: 13. april, oziroma do zasedenosti mest.

 Minimalno število: 45 oseb

Splošna navodila in pogoji za turistične aranžmaje so sestavni del tega programa.

 

Galerija