BEOGRAD IN MARINA ABRAMOVIĆ 17.–19. januar 2020

Datum odhoda: 17. 01. 2020
Cena: 190.00€

Turistična agencija Maona v sodelovanju z Mednarodnim grafičnim likovnim centrom (MGLC) organizira strokovno ekskurzijo:

BEOGRAD IN MARINA ABRAMOVIĆ

17.–19. januar 2020

 

V beograjskem Muzeju sodobne umetnosti (MSU) je na ogled retrospektivna razstava ikone performansa Marine Abramović. Postavitev z naslovom Čistilec je prva velika razstava umetnice v njenem rojstnem mestu po 44 letih. Na ogled je več kot 120 del, od fotografij, filmov, slikarskih del, objektov in instalacij do edinstvene zbirke performativnih del. Razstava kronološko spremlja vse faze umetniškega opusa Marine Abramović, od zgodnjih del, skupnih nastopov z njenim takratnim umetniškim in zasebnim partnerjem Ulayem do samostojnih performansov. Umetnica je edina iz generacije radikalnih performerjev iz sedemdesetih let, ki se še vedno ukvarja s performansom. Ta je zanjo umetnost transformacije, je umetnost »čiščenja«, ki prinaša možnost spremembe.

Ogledali si bomo tudi Beograd in pomembnejše kulturne ustanove; v Muzeju Jugoslavije pa še razstavo Devetdeseta: slovar migracij.

 Program potovanja:
1. dan: petek, 17. januar

Odhod avtobusa iz Ljubljane s parkirišča Dolgi most ob 8. uri. Vožnja z vmesnimi postanki do Beograda. Namestitev v hotelu v središču mesta. Sledi odkrivanje starega mestnega jedra. Sprehodili se bomo po glavni beograjski promenadi. Ulica Kneza Mihaila je od mestne utrdbe Kalemegdan do beograjske stolnice, Saborne cerkve, polna metropolitanskega utripa, trgovin, galerij, knjigarn in kavarnic. Večerja v četrti Skadarlija, nekoč bivališču igralcev, pesnikov, slikarjev in drugih umetnikov.

2. dan: sobota, 18. januar

Po zajtrku vožnja z avtobusom do Muzeja sodobne umetnosti in ogled retrospektivne razstave Čistilec umetnice Marine Abramović. Performansi umetnice brezkompromisno preizkušajo meje fizične in psihične vzdržljivosti političnih, socialnih in družbenih norm. O sodobni umetnosti pravi: »Ne moremo spremeniti sveta, toda umetnost je kisik družbe, z umetnostjo je mogoče videti stvari drugače.«

Popoldne ogled nove postavitve Muzeja Jugoslavije, ki obsega tri zgradbe: Hišo cvetja, mavzolej Josipa Broza – Tita, Stari muzej, kjer se nahajajo darila, ki jih je prejel Tito, in Muzej 25. maja, kjer je na ogled razstava Devetdeseta: slovar migracij.

Po obeh razstavah bo zagotovljeno strokovno vodstvo kustosov.

Prost večer.

 3. dan: nedelja, 19. januar

Po zajtrku možnost ogleda Narodnega muzeja v Beogradu (5 minut hoje od našega hotela), ki so ga prenovili lani. Nova stalna postavitev muzeja ima velik kronološki razpon, saj sega od umetnosti paleolitika do 20. stoletja. Razstava je postavljena na treh nivojih reprezentativne stavbe in se razprostira na 5000 m2 razstavnega prostora. Predstavljena so izbrana dela iz več kot tridesetih zbirk, ki jih hrani Narodni muzej, od arheoloških, numizmatičnih, srednjeveških in umetniških zbirk del domačih in tujih umetnikov.

Popoldne povratek proti domu, kamor prispemo v večernih urah.

 Cena: 190 €

Cena vključuje: prevoz s sodobnim turističnim avtobusom s cestnimi pristojbinami, parkirnine, 2 nočitvi v dvoposteljnih sobah z zajtrkom v hotelu s štirimi zvezdicami v središču Beograda, tipično lokalno večerjo, strokovno vodenje, vodenje turističnega vodnika, organizacijo in pripravo potovanja.

 Doplačila za vstopnine: okoli 10 €, točen znesek vam sporočimo v obvestilu pred odhodom. Doplačilo za enoposteljno sobo je 40 € za dve noči.

Minimalno število potnikov: 40

Odpovedni riziko: 11,50 €

Prijava: maona@maona.si

Rok prijave: 20. december 2019 oziroma do zasedbe mest.

 Splošna navodila in pogoji za turistične aranžmaje so sestavni del tega programa.

Maona Piran, Cankarjevo nabrežje 7, Piran

GSM: 031 630 680, tel: 05 6734520, elektronska pošta: maona@maona.si

Galerija