AZURNA OBALA in NICA

Datum odhoda: 27. 10. 2018
Cena: 310.00€

Azurna obala – Vile in parki, muzeji in galerije

Nica – Vallauris – Atibes – Saint Paul de Vence – Èze

27.–30. oktober 2018

Naša izhodiščna točka za odkrivanje Azurne obale bo Nica, mesto, ki je po številu prebivalcev peto največje v Franciji in ima poleg Pariza največ galerij in muzejev… Zaledje obale zaznamujejo številne zaspane srednjeveške vasice, nasadi oljk, vinogradi in dežnikaste pinije, polja, posejana z makom in dehtečo sivko, z dišavami nasičen zrak in živahna paleta barv, ki jo najdemo v delih Van Gogha in Cézanna. Zaradi ugodne klime so se v 19. in 20. stoletju v te kraje naselili številni premožni tujci in tu postavili prestižne vile. Številne so danes na ogled kot odprti muzeji. Ogledali si bomo tri vile in spoznali kulturo bivanja petičnežev 20. stoletja. Sledili bomo tudi potem velikih umetnikov, kot so Picasso, Matisse in številni drugi…

Program potovanja:
1. dan: sobota, 27. oktober

Odhod avtobusa iz Ljubljane ob 6.00 (parkirišče Dolgi most) in obale (ura je odvisna od števila prijavljenih). Vožnja čez mejni prehod v Italijo mimo Benetk, Verone, Alessandrije, Genove proti Franciji. Proti večeru prihod na Azurno obalo. Nastanitev v hotelu v centru Nice. Po krajšem počitku sprehod do starega mestnega jedra z ozkimi ulicami in številnimi majhnimi trgi. Večerja in nočitev.

2. dan: nedelja, 28. oktober

Po zajtrku vožnja do bogate in arhitekturno zanimive zbirke sodobne umetnosti – Maeghtove fundacije v Saint Paul de Vence. Ob stalni zbirki v teh dneh razstavlja svoja dela, ustvarjena prav za to fundacijo, belgijski umetnik Jan Fabre. Sledi sprehod skozi mestece s številnimi majhnimi trgovinicami, butiki in galerijami. Kljub običajni gneči je to še vedno eno najlepših provansalskih mestec, ki je navdihovalo številne umetnike in znane osebnosti, kot so Simone De Beauvoir, Jean-Paul Sartre, Catherine Deneuve, Sophia Loren, Greta Garbo… Vožnjo nadaljujemo do mesta Vallauris, ki je znano po lončarstvu, keramiki in znameniti kapeli, ki hrani Picassovo mojstrovino “Vojna in mir”, pomembno zbirko keramike in zbirko sodobne umetnosti. Popoldan odhod do slikovitega letoviškega mesta Antibes. Sprehod skozi mesto in ogled gradu Grimaldijev iz 15. In 16. stoletja. V gradu se danes nahaja Muzej Picasso, ki bo po dveh letih restavriranja ponovno odprl svoja vrata letos oktobra. Zvečer povratek v Nico in nočitev.

3. dan: ponedeljek, 29. oktober

Po zajtrku sprehod do muzeja Masséna, ki se nahaja v vili iz poznega 19. stoletja, obdani s parkom, v neposredni bližini znamenitega hotela Negresco. Pisan vrt je delo Edouarda Andrea, enega od vodilnih krajinskih arhitektov iz konca 19. stoletja. Uredil je tudi znamenite vrtove v Monte Carlu, Buenos Airesu, Motevideu… Palača je izjema in ima več kot 20 razstavnih prostorov, ki predstavljajo različne zbirke z več kot 15.000 eksponati.
Po prostem času za kosilo si bomo ogledali dve vili, ki sta med najlepšimi na francoski rivieri. Med Nico in Monte Carlom se nahaja polotok Cap Ferrat, kamor je prihajala evropska elita in gradila luksuzne vile za zimovanje. Najprej si ogledamo vilo Kérylos, ki jo je zgradil Théodore Reinach (1860-1928). Bil je najmlajši od treh zelo nadarjenih bratov družine bankirjev iz Frankfurta. Ker je bil vsestransko izobražen in velik ljubitelj grške umetnosti, je dal zgraditi vilo po grškem vzoru. Od leta 1967 je vila na ogled obiskovalcem in pod spomeniško zaščito. Vilo Ephrussi de Rothschild je zasnoval francoski arhitekt Aaron Messiah po naročilu baronice Béatrice de Rothschild. Dvorec je opremila s stilnim pohištvom, slikami, skulpturami in obsežno zbirko redkih porcelanov. Francosko ministrstvo za kulturo je razglasilo vrtove vile kot ene od pomembnejših v Franciji. Povratek v Nico in prost večer za potepanje po starem delu mesta. Nočitev.

4. dan: torek, 30. oktober

Po zajtrku odhod proti domu. Preden zapustimo Azurno obalo še postanek parfumeriji v mestecu Èze, ki mu pravijo tudi orlovo gnezdo. Grajeno je na vrhu hriba s čudovitim panoramskim pogledom na velik del Azurne obale. Na samem vrhu se nahaja eksotični park. Po ogledu vožnja proti domu, kamor prispemo v poznih večernih urah.

Cena: 310 €

Cena vključuje: prevoz s sodobnim turističnim avtobusom s cestnimi pristojbinami, večerja, 3x nočitv v dvoposteljnih sobah z zajtrkom v hotelu*** v centru Nice, vodenje turističnega vodnika, organizacijo in pripravo potovanja.

Doplačila: enoposteljna soba 35 €/noč

Vstopnine: Vallauris 3€, Maeght fondacija 11€, Muzej Picasso,Vila Massena, vila Kérylos?, vila Ephrussi de Rothschild 12€. Za nekatere vstopnine čakamo na ponudbo.

Minimalno število potnikov: 40

Odpovedni riziko: 5% od vrednosti aranžmaja

Rok prijave: 25. avgust 2018, oziroma do zasedbe mest

PRIJAVE in INFORMACIJE:Maona Piran, Cankarjevo nabrežje 7, Piran GSM: 031 630 680, tel: 05 6734520,
elektronska pošta: maona@maona.si

Galerija