59. BENEŠKI BIENALE VENEZIA 2022

Datum odhoda: 03. 11. 2022
Cena: 174.00€

Mednarodna razstava sodobne umetnosti v Benetkah

3. – 4. november 2022

Vabimo Vas na 59. Beneški bienale, mednarodno razstavo sodobne umetnosti. Bienale, ki bo javnosti na ogled do 27. novembra, so odprli po enoletnem premoru zaradi pandemije.
Kustosinja Cecilia Alemani je osrednjo mednarodno razstavo naslovila po knjigi Leonore Carrington »The milk of dreams« (Mleko sanj), nadrealistični zgodbi o čarobnem svetu, v katerem se liki preoblikujejo in spreminjajo. Na razstavi se predstavlja 213 umetnikov iz 58 držav, od katerih je kar 90 odstotkov umetnic.
Slovenijo na eni od največjih svetovnih predstavitev dosežkov sodobne umetnosti zastopa slikar Marko Jakše z razstavo »Brez gospodarja«.
Program potovanja:
1. dan: četrtek, 3. november
Odhod iz Ljubljane s parkirišča Dolgi most ob 6.30 uri. Vožnja z vmesnim postankom do Benetk. Sledi prevoz z ladjo do središča mesta in obisk 59. beneškega bienala. Odvija se na tradicionalnih razstaviščih Giardinov in Arsenala, kjer se nahaja tudi slovenski paviljon. Slovenijo zastopa akademski slikar Marko Jakše, prejemnik nagrade Prešernovega sklada za leto 2015, ki s svojimi domiselnimi deli že več kot tri desetletja vznemirja javnost. Komisarja in kustosa razstave sta direktor Moderne galerije Aleš Vaupotič in Robert Simonišek. V večernih urah se z ladjo vrnemo do parkirišča in se odpeljemo do bližnjih Mester. Namestitev v hotelu v centru mesta. Prosto za večerjo, sprehod pomestu in nočitev.
2. dan: petek, 4. november
Po zajtrku zopet kratka vožnja z avtobusom do parkirišča Tronchetto, kjer se vkrcamo na ladjico in se peljemo do četrti Dorsoduro. V mestnem jedru si lahko ogledate številne nacionalne paviljone ali vzporedne razstave Bienala. V muzeju Peggy Guggenheim je poleg stalne zbirke na ogled začasna razstava Nadrealizem in magija: Začarana sodobnost. Predstavlja približno 60 del iz več kot 40 mednarodnih muzejev in zasebnih zbirk ter ponuja bogat pregled celotnega razvoja nadrealističnega gibanja od »metafizičnega slikarstva« Giorgia de Chirica okoli leta 1915, prek ikoničnega slikarstva
Maxa Ernsta. Lahko se odločite za ogled galerije del Gallerie dell’Accademia z izjemnimi slikarji kot so Giorgione, Piero della Francesca, Carpaccio, Veronese, Tintoretto…ali pa ogled Doževe Palače z izjemno razstavo A. Kieferja.
Popoldan ogled palače Bembo in obisk najlepše terase na svetu (tako je zapisal G. Vasari o terasi na palači Fondaco dei Tedeschi).
Zvečer povratek z ladjico do parkirišča, nato odhod avtobusa proti domu, kamor prispemo v večernih urah.

Cena vključuje: vstopnico na bienale, prevoz s sodobnim turističnim avtobusom, cestne pristojbine in takse, nočitev z zajtrkom v hotelu 3* v Mestrah, 4 x prevoz z ladjo v Benetkah, vodenje in organizacijo potovanja.
Doplačila: enoposteljna soba 30 €.

 

Galerija