25. MEDNARODNI BIENALE SODOBNE KERAMIKE – Azurna obala in Vallauris

Datum odhoda: 17. 10. 2019
Cena: 350.00€

V sodelovanju z Društvom keramikov in lončarjev Slovenije in z zaslužno prof. Dragico Čadež Lapajne, turistična agencija Maona organizira strokovno ekskurzijo:

  1. MEDNARODNI BIENALE SODOBNE KERAMIKE

Azurna obala in Vallauris                                                               17.–20. oktober 2019

Naša izhodiščna točka za odkrivanje Azurne obale bo Nica, mesto, ki je po številu prebivalcev peto največje v Franciji in ima poleg Pariza največ  galerij in muzejev…                                                   

Pokrajino zaznamujejo številni nasadi oljk, vinogradi in dežnikaste pinije, polja, posejana z makom in dehtečo sivko, z dišavami nasičen zrak in živahna paleta barv, kakršne poznamo z Van Goghovih in Cézannovih slik. V to značilno pokrajino se lepo vključujejo zaspane srednjeveške vasice, majhna mesta in mondena letovišča. Veliko tega bomo videli, vendar  je osrednja tema ekskurzije razvoj sodobne umetniške keramike.

Ni naključje, da je mednarodni bienale sodobne keramike prav v Vallaurisu, saj so tukaj nekateri slikarji moderne, Gauguin, Braque, Matisse, Miro, Chagall, predvsem pa  Picasso, s svojim delovanjem postavili temelje umetniške keramike in jo postavili ob bok vsem ostalim likovnim zvrstem.

 

Program potovanja:
1. dan: četrtek, 17. oktober

Odhod avtobusa iz Ljubljane ob 6.00 (parkirišče Dolgi most) in obale (ura je odvisna od števila prijavljenih). Vožnja čez mejni prehod v Italijo mimo Benetk, Verone, Alessandrije, Genove proti Franciji. Proti večeru prihod na Azurno obalo. Nastanitev v hotelu v centru Nice. Po krajšem počitku sprehod do starega mestnega jedra z ozkimi ulicami in številnimi majhnimi trgi…

Večerja in nočitev.
2. dan: petek, 18. oktober

Po zajtrku vožnja do Vallaurisa in ogled mesta. To mesto je znano po lončarstvu, keramiki in znameniti kapeli, ki hrani Picassovo mojstrovino “Vojna in mir”. Tu se odvija od julija do novembra v Muzeju Maganelli/Muzeju keramike Vallauris in na različnih drugih razstaviščih v mestu  25. Mednarodni bielale sodobne keramike. Popoldan obisk  bogate in arhitekturno zanimive stalne zbirke sodobne umetnosti – Maeghtove fundacije. Nato pa večerni sprehod skozi Saint Paul de Vence. Kljub običajni gneči je to še vedno eno izmed najlepših provansalskih mestec, ki je navdihovalo številne umetnike in znane osebnosti, kot so Simone De Beauvoir, Jean-Paul Sartre, Catherine Deneuve, Sophia Loren, Greta Garbo… Znotraj obzidja najdemo na desetine umetnostnih galerij. Zvečer povratek v Nico in nočitev.

  1. dan: sobota, 19. oktober

Po zajtrku vožnja do samo nekaj kilometrov oddaljenega muzeja Marc Chagalla. To je največja javna zbirka tega umetnika, kjer si lahko ogledamo dela Chagalla, ki so nastala z verskim navdihom stare zaveze pa tudi posvetna dela: več kot 400 slik, gvašev, risb, pastelov… Sledi ogled Muzeja Matisse, kjer se nahaja ena od največjih preglednih razstav tega umetnika, od njegovih umetniškimi začetkov do zadnjih del. Muzej, ki so ga odprli leta 1963, se nahaja v vili des Arènes iz 17. stoletja, v soseski Cimiez. Vrnitev v Nico, kjer sledi prosti čas za kosilo. Popoldan ogled Muzeja moderne in sodobne umetnosti (Mamac), ki vabi s stalno zbirko evropske in ameriške avantgarde in s svojo edinstveno arhitekturo velja za mojstrovino moderne umetnosti v Nici. Hrani več kot 1.300 del in je ključnega pomena na področju likovne umetnosti v Nici. V kolikor nam bo čas dopuščal še ogled palače Lascaris, kjer je občudovanja vredna sama palača ter umetnost in glasba 17. in 18. stoletja. Nočitev.

 

  1. dan: nedelja, 20. oktober

Po zajtrku si ogledamo Muzej azijske umetnosti, enega novejših muzejev v Nici, narejenega po načrtih japonskega arhitekta Kenza Tangeja. Ob parku in malem jezeru je naredil pravo mojstrovino iz marmorja in stekla,. Uporabil je dve osnovni geometrijski obliki, ki imata sveti pomen v japonski tradiciji: kvadrat (simbol Zemlje) in krog (simbol nebes). Naloga tega muzeja je zagotoviti celovito sliko spektra azijske umetnosti; ponovno združevanje zbirk, ki segajo stoletja in tisočletja nazaj, in zbirke sodobnih del. Po ogledu muzeja vožnja  proti domu, kamor prispemo v poznih večernih urah.

 

Cena: 350

Cena vključuje: prevoz s sodobnim turističnim avtobusom s cestnimi pristojbinami,  parkirnine, dva voznika, 3 nočitve v dvoposteljnih sobah z zajtrkom v hotelu 4* v centru Nice, večerja, strokovno vodenje zaslužne prof. Dragice Čadež Lapajne, vodenje turističnega vodnika, organizacijo in pripravo potovanja.

 

Doplačila za vstopnine:  točen znesek vam bomo sporočili v obvestilu pred odhodom.

Minimalno število potnikov: 40

Odpovedni riziko: 17,50 €

 

Prijava: po e-pošti – maona@maona.si

Rok prijave: 12. september 2019, oziroma do zasedbe mest.

 

 

 

 

Maona Piran, Cankarjevo nabrežje 7, Piran

GSM: 031 630 680, tel: 05 6734520,  elektronska pošta: maona@maona.si

Galerija