MEDIČEJCI: GOSPODARJI FIRENC Medičejske vile in vrtovi Firence: cerkve in palače 18.-20. maj 2018

Datum odhoda: 18. 05. 2018
Cena: 240.00€

Ljubitelje umetnosti prijazno vabimo na potovanje:

MEDIČEJCI: GOSPODARJI FIRENC
Medičejske vile in vrtovi
Firence: cerkve in palače
18.-20. maj 2018

V prvi polovici 15. stol. so se Medičejci uveljavili kot vodilna družina Firenc in jim vladali kar nekaj stoletij. Imeli so izreden posluh za umetnost in spremenili Firence v svetovno prestolnico umetnosti. Pospešili so razvoj renesanse, ki je tlakovala pot zahodni civilizaciji. Na svoji poti so Medičejci zelo premišljeno gospodarili tudi z nepremičninami. Da so utrdili svojo pozicijo in pregled nad svojim ozemljem, so zgradili številne vile v okolici Firenc, ki so imele poleg strateške še druge funkcije.
Na naši poti si bomo poleg najpomembnejših znamenitosti Firenc ogledali še nekatere od najpomembnejših medičejskih vil. Vstopali bomo v domove Medičejcev in tako bolje spoznali njihova življenja, kulturo bivanja, pogled na umetnost ter njihovo moč in bogastvo.

 

Program potovanja:

 
1. dan: petek, 18. maj

 
Odhod avtobusa iz Ljubljane (Dolgi most) ob 7.00 in iz Kopra (železniška postaja) ob 8.15. Vožnja v Italijo, mimo Benetk do prve medičejske vile Villa di Poggio a Caiano, imenovana tudi Ambra. Vilo je dal zgraditi Lorenzo Veličastni, vnuk Cosima. To je ena pomembnejših medičejskih vil, saj se strogo drži arhitekturnih napotkov, ki jih je pripravil Leon Battista Alberti in izraža humanistične nazore časa, ki ga je navdihnila antika. Glavna zgradba je bila narejena po načrtih Giuliana da Sangalla (1485), ki je prispeval številne novosti pri gradnji vil. V prvem nadstropju je široka kvadratna terasa, ki jo nosijo arkade in na osrednji točki se odpira loža kot antični Portikus… Vila ni bila namenjena samo za gospodarski objek, temveč je bila tudi kraj za razvedrilo. Žal Lorenzo ni dočakal, da bi bila dela na vili zaključena. Končal jo je papež Leone X. (Lorenzov sin), ki je povabil v vilo številne umetnike, da so jo bogato okrasili. Notranjost vile je dobro ohranjena in lahko si predstavljamo burno življenje Medičejcev in pomembnežev, ki so v njej prebivali. Na ogled so bogato opremljene dvorane, gledališče, soba za razvedrilo – za biljard in druge družabne igre… V tej vili sta umrla Francesco I. de Medici in Bianco Capella (njegova žena) v času nekaj ur. To dejstvo je bilo vir številnih legend in ugibanj. Sledi ogled druge medičejske vile La Fernandina, imenovane tudi Cento camini/sto dimnikov, ki je v zasebni lasti. Vilo bodo odprli za našo skupino in s strokovnim lokalnim vodnikom si jo bomo ogledali. Za tem bomo imeli večerjo v restavraciji, ki se nahaja v vili. Dan zaključimo z vožnjo do mesteca Empoli, namestitev v hotelu in nočitev.

 
2. dan: sobota, 19. Maj-Firence

 
Po zajtrku vožnja do Ville Ceretto Guidi, ki je bila zgrajena v času Cosima de Medici kot vila za lov. Vila ima izjemno lego na hribu v centru mesteca. S terase je lep pogled na značilno toskansko pokrajino, rahlo valovito in posajeno z oljkami, trtami in mediteranskim rastlinjem. Gradnja vile se je pričela leta 1555. Do zaključka del se je menjavalo več gradbenih mojstrov. Pložaj vile in mogočnost njene gradnje nas navduši, prav tako sama notranjost; v spodnjem delu so lepo urejeni in opremljeni prostori, v zgornjem delu pa Muzej zgodovine lova. Za vilo se nahaja majhen renesančni vrt s številnimi antičnimi skulpturami. Sledi vožnja do bližine Firenc in nato se s tramvajem odpeljemo v center Firenc, zibelko renesanse. Sprehodili se bomo po poteh velikih umetnikov, ki so ustvarjali v času Medičejcev: Giotto, Brunelleschi, Giberti, Leonardo Da Vinci, Michelangelo, Giorgio Vasari… Ogledali si bomo njihova dela, ki so vplivala na ostali svet in jih občudujemo še danes. Nahajajo se v številnih cerkvah: Santa Maria Novella, katedrala Santa Maria del Fiore, San Lorenzo, baptisterij in številne palače, kot so Palazzo Vecchio, Palazzo Pitti, Palazzo Ucellei… Sprehodili se bomo čez slikovite trge, občudovali bomo tudi Michelangelovega Davida na Piazza dei Signori in ostale skulpture. Pot nas bo vodila mimo Vasarijevega hodnika do Ponte Vecchia, enega najlepših mostov… Pozno popoldan vožnja s tramvajem do avtobusa in nato do hotela. Večerja in nočitev.

 

3. dan: nedelja, 20. maj

Po zajtrku ogled dveh vil, Villa di Castello in Villa Petraia, z nepozabnimi in edinstveni vrtovi. Villa di Castello velja za eno od najstarejših medičejskih vil. Lorenzo, bratranec Lorenza Veličastnega, je bil največji oboževalec Botticelija. Sliki Pomlad in Venera, ki ju lahko danes občudujemo v Uffici, sta bili narejeni za to vilo. Ko je vladal Cosimo I., je naročil Giorgiu Vasariu, naj naredi »najbogatejši vrt v Evropi«, ki mu bo služil za reprezentanco in politično propagando. Tako je vrt te vile postal vzorec renesančnega vrta in je vplival na umetnost urejanja vrtov. Vrt je najboljši ohranjeni primer “italijanskega vrta” po kanonu in opisu Leona Battiste Albertija. Skozi zgodovino so vilo zasedale pomembne osebnosti, ki so tudi v vrtu zapustile sledi svojega časa… Pot nadaljujemo peš (1,3 km) do še zadnje vile, Villa Petraia. Najprej bomo nagrajeni s čudovitim pogledom na Firenze in na Brunelleschijevo kupolo, nato pa nas bo zagotovo navdušil simetrično urejen terasast vrt s številnimi agrumi v glinenih loncih in s fontanami… Prav tako je notranjost polna umetnin in bogatih fresk. Na ogled so številne sobane vse od časa Medičejcev pa do prvega kralja združenega kraljestva Italije Vittora Emanuela, ki je imel to vilo za svojo privatno rezidenco… Popoldan se odpravimo proti domu, kamor prispemo v večernih urah.

 

Cena: 240 €
Cena vključuje: prevoz z modernim turističnim avtobusom, cestne pristojbine in takse, 2x nočitev z zajtrkom v hotelu 4*, 1 x večerja v Medičejski vili in 1 x v hotelu, ogledi po programu, 2 x vožnja s tramvajem, vodenje turističnega vodnika z licenco GZS, DDV in organizacijo potovanja.
Cena je izračunana v pričakovanju udeležbe 40 potnikov.
Splošna navodila in pogoji za turistične aranžmaje so sestavni del tega programa.
Doplačila: enoposteljna soba 60 € za dve noči.
Doplačila za vstopnine: 3 x vile pod UNESCO zaščito so brezplačne, doplačilo za vodenja in odprtje vile Fernardine 10 € in po želji vstopnine v Firencah.
Rok prijave: najkasneje do 16. april 2018

 

Prijave in informacije: Maona Piran, Cankarjevo nabrežje 7, 6330 PIRAN
tel: 05 6734520, 031 630 680, elektronska pošta: maona@maona.si ali info@maona.si

Galerija