HISTORIČNI PARKI IN VRTOVI LAZIA-VITERBO 26. – 29. april 2018

Datum odhoda: 26. 04. 2018
Cena: 470.00€

V območju Viterba, ki slovi  z največjo koncentracijo zgodovinskih vrtov in parkov na svetu, je italijanska parkovna ureditev dosegla svoj najpopolnejši izraz. Ugodna klima je vrtovom in parkom dala možnost, da je vegetacija lahko sledila sanjam lastnikov in njihovi domišliji. Nekateri vrtovi so prava umetniška dela s fontanami, skulpturami in načrtovano krajinsko arhitekturo. Vse to pa spremljajo različni toni barv in nepozabne vonjave…

Na tem potovanju se bomo, med obiskom »zelenih umetnin«, predali tudi odkrivanju  manjših zgodovinskih mest, ki so kot Trnjulčica zaspali v času svoje mladosti ter kulinaričnim užitkom Lazia.

 

  1. dan, 26. april, četrtek: Ljubljana – Cavriglia – Viterbo

Odhod iz Ljubljane ob 6.00 (parkirišče Dolgi most) in iz Kopra ob 7.15 (AP). Sledi vožnja v Italijo in z vmesnimi postanki do Toskane kjer bomo imeli  v nekdanjem samostanu, sredi vinogradov, kosilo in pokušino vin. Sledi  vožnja v Viterbo, nastanitev v hotelu in ogled mestnega jedra, ki velja za eno najbolje ohranjenih srednjeveških mest Lazia in sploh srednje Italije. Ogledali si bomo: romansko katedralo San Lorenzo, Papeško palačo s slavno ložo, zgrajeno s sedmimi loki na vitkih parih stebrov …

Povratek v hotel in nočitev.

  1. dan, 27. april, petek: Viterbo – Moutan-Bracciano – Castel Giulino – Viterbo

Po zajtrku obisk posebnega in edinstvenega vrta na svetu z veliko zbirko potonk Centro botanico Moutan. Nato se odpeljemo v Bracciano, kjer ob romantičnem jezeru Bracciano obiščemo botanični park San Liberato. Zanj je Russell Page julija 1979 zapisal: »Ne poznam vrta, ki bi bil bolj čaroben, z vzdušjem miru in pravim razmerjem med drevesi, gozdom, jezeri, hribi, nebom, vrtovi in polji … vse je v pravi harmoniji …«. Pot nadaljujemo do Manziana, kjer bomo na kmečkem turizmu, v senci izjemnega parka, imeli kosilo.

Sledi ogled več stoletij starih vrtov Castel Giuliano in ogled glavne stavbe na posestvu – Palazzo Patrizi. Vrt je usklajen z botanično-krajinskimi raziskavami in naravo, kjer najdejo svoj prostor aromatična zelišča in cvetoči grmi. Sledi povratek v hotel. Prost večer in nočitev.

 

  1. dan, 28. april, sobota: Viterbo –Villa Lante – Vignanella – Parco Mostri –Bagnoregio – Viterbo

Po zajtrku ogled kompleksa Vila Lante, ki je eden glavnih parkovnih dosežkov šestnajstega stoletja v Italiji. Posebej vredno je omeniti Fontano dei Mori kiparja Giambologne in dve stavbi (Gambara in Montalto) ter spektakularen sistem fontan in vodnih iger, umeščenih v urejenem parku (celoten kompleks je na 22 ha površine). Leta 2011 je bila Villa Lante izglasovana za “najlepši park v Italiji”. Nadaljujemo pot do Vignanella, kateri predstavlja najbolj eleganten in najbolj slaven primer zgodovinskega parka  v Italiji. Kosilo v palači, poleg gradu, v centru mesteca.

Naslednji postanek imamo v parku Parco Mostri, ki ga je zasnoval arhitekt Pirro Ligorio. Obisk parka je pravo doživetje. Sprehajali se bomo po parku s skulpturami, ki jih je navdihnila mitologija in fantazija. Popoldne obiščemo še  srednjeveško vasico Civita di Bagnoregio, ki je leta 2011 imela samo osem prebivalcev. Njena lega na mogočni steni jo je stoletja varovala pred sovražniki, danes pa do nje pridemo po čarobnem mostu.

Povratek v Viterbo. Nočitev.

  1. dan, 29. april, nedelja: Viterbo – Tarquinio – vrt Niki de Saint Phalle – Slovenija

Po zgodnjem zajtrku povratek proti Sloveniji. Na poti si ogledamo ezoterični park umetnice Niki de Saint Phalle, katero so navdihnile tarot karte. Pot nadaljujemo po cesti s panoramskim pogledom na morje, nato zavijemo proti Grossetu, Sieni, Firencam, sledi vožnja z vmesnimi postanki do Kopra in Ljubljane, kamor prispemo v večernih urah.

 

CENA: 470 €

Cena vključuje: prevoz z modernim turističnim avtobusom, 3 x nočitev z zajtrkom v hotelu **** (dvoposteljna soba) v Viterbu, 3 x kosilo + 1 x pokušina vin, vodenje turističnega vodnika z licenco GZS, strokovno vodenje: uni. dipl. agr. Breda Čopi in organizacija potovanja.

Doplačila: vstopnine v parke in rožne vrtove

Doplačilo za enoposteljno sobo je 105 € za 3 noči.

Rok prijave: 15. februar 2018, oziroma do zasedbe mest.

Plačilo na obroke: možnost plačila na 3 obroke

Minimalno število potnikov: 40, ob manjšem številu potnikov se cena ustrezno spremeni.

 

Turistična agencija Maona-Piran: Cankarjevo nabrežje 7, 6330 Piran,

tel: 05 734520, GSM Polona: 031 630680 elektronska pošta: maona@maona.si

Galerija